Genalyse Partner

Na 4 jaar R & D en technische validaties stelt Genalyse Partner®, filiaal van Quality Partner, een geavanceerde professionele service tot uw beschikking gebaseerd op de metagenomische aanpak.

Deze technologie maakt het mogelijk alle micro-organismen te identificeren die in een grote verscheidenheid van monsters aanwezig zijn: levensmiddelen, dierenvoeders, omgevingen, darmkanaal, ontlasting, enz.

Met deze methode is het mogelijk om in één enkele analyse de meeste micro-organismen te identificeren die aanwezig zijn in een monster. Een ware revolutie in de sector van kwaliteit en R&D !

Metagenomica is vandaag het krachtigste instrument voor :

  • Een compleet overzicht te bekomen van de microbiële flora van een monster
  • De kwaliteit van een product te controleren tijdens gans de levensduur
  • Fermentatieprocessen te bewaken
  • Bedrefbacteriën te identificeren om de levensduur te beheersen en te verlengen
  • De opslagcondities te optimaliseren met een studie naar de impact van de microbiële flora op de bewaring
  • De productieomgeving te bewaken en de reinigings- en desinfectieprocedures te verbeteren
  • De impact te evalueren van prebiotica en probiotica op de darmflora van dier en mens
  • Het karakteriseren van het microbieel ecosysteem van vervuilde bodems, actief slib, spoelwater, …

Genalyse Partner® heeft ook andere diensten ontwikkeld zoals :

Authenticiteit

  • Detectie van 24 diersoort species in één enkele analyse
  • Relatieve kwantificering varken/rund in gehakt
  • Individuele identificatie van kip, kalkoen, paard, schaap, …
  • Identificatie van vissoorten

Identificatie/kwantificering

  • Kwantitatieve PCR (qPCR) (bv. Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Photobacterium, Bifidobacterium, Pseudomonas, Carnobacterium, Brochothrix, …)
  • Op aanvraag specifieke ontwikkeling van qPRC
  • Bacteriële identificatie met sequentiebepaling ADNr 165 (Sanger)
  • Schimmel identificatie met sequentiebepaling ITS
  • Sequentiebepaling en genoomannotatie (opzoeking van SNP’s, …)

Voorbeelden van studies

Voorbeeld n°1

De identificatie van levende bacteriën in twee gefermenteerde melkproducten.

Twee metagenomische analyses werd gerealiseerd: één klassieke analyse en één analyse met uitsluiting van het DNA van de dode cellen. De bekomen resultaten via de klassieke methode tonen aan dat de Lactobacillus acidophilus de overheersende bacteriën zijn in het product, gevolgd door de Bifidobacterium animalis. Maar na het realiseren van de analyse met uitsluiting van de dode cellen, werd er aangetoond dat Bifidobacterium animalis de overheersende « levende » flora is in het product P1 en dat de Lactobacillus acidophilus de overheersende flora blijft in het product P2. Conclusie: voor P1 was het meeste geïdentificeerde DNA van de Lactobacillus acidophilus, dat via de klassieke analyse geïdentificeerd werd inactief.

Voorbeeld n°2

De identificatie van de dominante en de ondergeschikte flora in een yoghurt.

Een klassieke metagenomische analyse en één analyse met uitsluiting van de species Streptococcus salivarius werden gerealiseerd. Voor de klassieke analyse werden de Streptococcus salivarius als overheersende flora in de yoghurt bekomen. De analyse met uitsluiting van de specifieke Streptococcus salivarius, toonde aan dat de Lactobacillus rhamnosus de meest voorkomende ondergeschikte flora in het product is.

Voorbeeld n°3

Identificatie van de diverse bacteriën in drie verschillende vleesstukken.

De resultaten onthullen een diversiteit van bacteriën in de drie stukken vlees, en in elk stuk vlees was er een verschillende overheersende bacteriën flora :

  • Vlees 1 : Brochothrix thermosphacta
  • Vlees 2 : Leuconostoc carnosum
  • Vlees 3 : Carnobacterium divergens

Lijst van Publicaties

Raimondi, S., Amaretti, A., Rossi, M., Fall, P.A., Tabanelli, G., Gardini , F., & Montanari , C. (2017). Evolution of microbial community and chemical properties of a sourdough during the production of Colomba, an Italian sweet leavened baked product.Food Science and Technology

Ceugniez,A.,Taminiau,B.,Coucheney,F.,Philippe,J.,Delcenserie,V.,Daube,G.,&Drider,D.(2017).Use of a metagenetic approach to monitor the bacterial microbiota of “Tomme d’Orchies” cheese during the ripening process. International Journal of Food Microbiology, 247, 65-69.

Korsak Koulagenko,N.,Taminiau,B.,Hupperts,C.,Delhalle,L.,Nezer,C.,Delcenserie,V.,&Daube,G.(2017).Assessment of bacterial superficial contamination in classical or ritually slaughtered cattle using metagenetics and microbiological analysis. International Journal of Food Microbiology, 247, 79-86.

Coton,M.,Pawtowski,A.,Taminiau,B.,Burgaud,G.,Deniel,F.,Coulloumme-Labarthe,L.,Fall,A.,Daube,G.,&Coton,E. (2017). Unraveling microbial ecology of industrial-scale Kombucha fermentations by metabarcoding and culture-based methods. FEMS Microbiology Ecology, 93(5).

Cauchie,E.,Gand,M.,Kergourlay,G.,Taminiau,B.,Delhalle,L.,KorsakKoulagenko,N.,&Daube,G.(2016).Theuseof16S rRNA gene metagenetic monitoring of refrigerated food products for understanding the kinetics of microbial subpopulations at different storage temperatures: the example of white pudding. International Journal of Food Microbiology.

Delhalle,L.,KorsakKoulagenko,N.,Taminiau,B.,Nezer,C.,Burteau,S.,Delcenserie,V.,Poullet,J.B.,&Daube,G.(2016). Exploring the bacterial diversity of Belgian steak tartare using metagenetics and qPCR analysis. Journal of Food Protection, 79(2), 220-229.

Kinet,R.,Dzaomuho,P.,Baert,J.,Taminiau,B.,Daube,G.,Nezer,C.,Brostaux,Y.,Nguyen,F.,Dumont,G.,Thonart,P.,& Delvigne, F. (2016). Flow cytometry community fingerprinting and amplicon sequencing for the assessment of landfill leachate cellulolytic bioaugmentation. Bioresource Technology.

Tran,T.H.T.*,Boudry,C.*,Everaert,N.,Thewis,A.,Portetelle,D.,Daube,G.,Nezer,C.,Taminiau,B.,&Bindelle,J.(2016). Adding mucins to an in vitro batch fermentation model of the large intestine induces changes in microbial population isolated from porcine feces depending on the substrate. FEMS Microbiology Ecology, 92(2), 13.

Degrune,F.,Dufrêne,M.,Colinet,G.,Massart,S.,Taminiau,B.,Bodson,B.,Hiel,M.-P.,Daube,G.,Vandenbol,M.,&Nezer,C. (Other coll.). (2015, January 23). A novel sub-phylum method discriminates better the impact of crop management on soil microbial community. Agronomy for Sustainable Development.

Abekhti,A.,Taminiau,B.,Kihal,M.,&Daube,G.(2015).Metagenomic analysis of the bacterial microbiota linked to the traditional Algerian date product “Btana”. Annals of Microbiology.

DeMaesschalck,C.,Eeckhaut,V.,Maertens,L.,DeLange,L.,Marchal,L.,Nezer,C.,DeBaere,S.,Croubels,S.,Daube,G., Dewulf, J., Haesebrouck, F., Ducatelle, R., Taminiau, B., & Van Immerseel, F. (2015). The effects of xylo-oligosaccharides on performance and microbiota in broiler chickens. Applied and environmental microbiology.

Kinet,R.,Destain,J.,Hiligsmann,S.,Thonart,P.,Delhalle,L.,Taminiau,B.,Daube,G.,&Delvigne,F.(2015).Thermophilic and cellulolytic consortium isolated from composting plants improves anaerobic digestion of cellulosic biomass: toward a microbial resource management approach. Bioresource Technology, 189, 138-44.

KorsakKoulagenko,N.,Taminiau,B.,Leclercq,M.,Nezer,C.,Crevecoeur,S.,Ferauche,C.,Detry,E.,Delcenserie,V.,& Daube, G. (2015). Short communication: Evaluation of the microbiota of kefir samples using metagenetic analysis targeting the 16S and 26S ribosomal DNA fragments. Journal of Dairy Science, 98, 3684-3689.

Pauwels,J.,Taminiau,B.,Janssens,G.,DeBeenhouwer,M.,Delhalle,L.,Daube,G.,&Coopman,F.(2015).Cecaldrop reflects the chickens’ cecal microbiome, fecal drop does not. Journal of microbiological methods, 117, 164-70.

Delcenserie,V.,Taminiau,B.,Delhalle,L.,Nezer,C.,Doyen,P.,Crevecoeur,S.,Roussey,D.,KorsakKoulagenko,N.,& Daube, G. (2014). Microbiota characterization of a protected designation of origin Belgian cheese: Herve cheese, using metagenomic analysis. Journal of Dairy Science, 97, 1-11.

Pothakos,V.,Taminiau,B.,Huys,G.,Nezer,C.,Daube,G.,&Devlieghere,F.(2014).Psychrotrophic lactic acid bacteria associated with production batch recalls and sporadic cases of early spoilage in Belgium between 2010 and 2014. International Journal of Food Microbiology, 191, 157-163.

Taminiau,B., Rodriguez Diaz,C.,Delhalle, L.,Delcenserie, V.,& Daube,G.(2015).L’exploration du microbiote intestinal par les outils de la metagenomique au service de la santé animale et humaine. Food science and la,(4), 165-169

Accreditatie

id Aenean dictum fringilla nunc commodo